sábado, 25 de mayo de 2013

"Sa Fosca"

L’entrada d’avui és per compartir un nou espai de l’escoleta on els infants gaudeixen i aprenen dia rere dia d’una manera innovadora.

Es tracta d’una sala a la que els mateixos infants han adjudicat el nom de “Sa Fosca”. Va sorgir de la idea i necessitat de treballar la llum i les ombres, inicialment proposat per les mestres i posteriorment muntat i guiat per les practicants.

La foscor és predominant dins l’espai, tot i que hi ha un punt de llum que es reflexa a una paret que possibilita el treball de les ombres, i també hi ha una panera amb llanternes que ha duit cada infant de casa seva, les quals els infants poden moure lliurement per dins la sala existint així nous focus de llum que es mouen, tornen grans o més petits, etc.

A més, s’ha intentat crear un espai acollidor, on hi troben teles i matalassos que conformen una cabanya, dins la qual hi poden trobar contes que han de mirar amb les llanternes, a un altre racó hi ha coixins, tres cortines creades de paper celofan les quals converteixen la llum blanca de les llanternes en els diferents colors oferts, unes cartolines amb formes retallades i forats penjades per fer ombra i altres  a l’abast dels infants per tal de crear ells mateixos les ombres a la paret, al sostre hi ha una mosquitera fermada de costat a costat dins la qual hi ha objectes que poden ser fluorescents però que no es veuen si no es cerquen amb les llanternes apuntant cap amunt, entre altres moltes variacions que poden anar sorgint per tal de fer evolucionar la proposta que, segons el moment, ha anada acompanyada d’un fil musical.

Amb aquesta experiència hem pogut veure com els infants no associen ja la foscor amb la por, hem pogut observar la infinitat de jocs simbòlics que han desenvolupat i els descobriments i sorpreses que han duit a terme ells i que ens han fet viure a nosaltres, i també la imaginació que han arribat a tenir i l’ajuda que s’han ofert els uns als altres en distints moments.

D’aquesta experiència n’hem quedat sorpreses i agraïdes en veure les ganes dels infants per entrar-hi i descobrir-hi, i de ben segur en un futur tindrà una continuïtat en el centre i també per nosaltres. 







1 comentario:

  1. Hola Maria, quina activitat més interessant! M'agrada...quantes sensacions que deuen haver experimentat els infants amb aquest escenari presentat!
    Gràcies per compartir-la! És una proposta molt atractiva!

    ResponderEliminar