lunes, 6 de mayo de 2013

El nostre projecte de millora

L’equip de mestres de l’escoleta de Valldemossa ens va proposar fer el projecte de “La participació: interessos i necessitats de les famílies”. El que les va motivar per escollir aquest projecte va ser la necessitat de revisar la relació amb les famílies, ja que és un punt molt important del seu projecte educatiu, així com les bases de la comunicació, l’intercanvi d’informació i implicació. Així, volen saber quines són les necessitats reals de les famílies, la seva demanda, la funcionalitat dels canals de comunicació existents en l’actualitat i per tant, per poder saber a què els val més la pena dedicar el temps.

En tot això, vam acollir la proposta amb moltes ganes i iniciativa, ja que així aprofundiríem en aspectes amb els quals mai abans havíem treballat.

Així, la primera passa que vam dur a terme fou posar en comú el que cada membre de l’equip entenia per participació, i a partir d’aquí, vam iniciar la recerca de la fonamentació teòrica al voltant de la temàtica. D’aquesta manera vam poder conèixer les creences de les mestres en relació al paper de les famílies a l’escola, el que s’esperava d’aquestes i establir un primer contacte amb les eines que s’oferien per aconsseguir-ho.

Seguidament, vam haver de cercar una eina que ens permetés conèixer les necessitats de les famílies i poder-les comparar amb les de l’equip docent. Per això, vam dissenyar un qüestionari que vam passar a les famílies i un altre per a les mestres, del qual en aquests moments n’estam extraient els resultats. Aquesta eina ens ha permés extreure unes primeres conclusions sobre les creences que tenen les famílies de l’escola, de les seves expectatives i motivacions, a partir de les quals podem començar a introduir les primeres millores i continuar la tasca de revisió i anàlisi de la realitat del centre, així com dels canals i espais que s’ofereixen  per a la participació.

Conseqüentment, a partir d’aquesta revisió tenim en procés l’elaboració d’un Pla de Comunicació pel centre on s’estableixin les pautes a seguir per tal de potenciar i millorar el contacte entre l’escola i les famílies, aconsseguint una comunicació bidireccional.

En quant a les possibles propostes de millora tenim en ment la incorporació de la tecnologia dins el funcionament de l’escola a partir de la creació d’un blog per el centre que serveixi per agilitzar molts moments d’intercanvi que necessiten una millora, així com seguir innovant en l’elaboració del Pla de Comunicació i la creació de les línies de referència per a dur a terme una bona comunicació i participació bidireccional entre l’escola i les famílies.

Per acabar, volem dir que el projecte es va construint de manera col·laborativa entre mestres i practicants, sempre se’n parla i s’acorden possibles actuacions a les reunions de claustre, i tota nova passa que anam realitzant es comenta i reflexiona conjuntament.

Per tal de poder avaluar les millores aplicades establariem un cronograma de revisió de les noves propostes, així com un Pla de Comunicació que servirà de guia per a futures actuacions, a més del feedback de les pròpies famílies amb la seva utilització del blog i la contestació de futurs qüestionaris que pugui elaborar l’equip docent del centre.

«Tan sols des del reconeixement absolut dels altres, el respecte i l’amor, trobarem les vies per fer d’aquesta relació entre la família i l’escola un lloc de trobada que ha de donar nombrosos fruits, ja que en gran mesura és a les nostres mans el futur de les noves generacions» (Parellada, 2007).



Nota diària
Tauló informatiu


Les etiquetes:
5.2 ja que poder dur a terme el nostre projecte de millora  hem hagut de realitzar un anàlisi de les necessitats sentides per tal de detectar els punts sobre els que més treballar.

 5.3 ja que encara que a l’entrada només feim referència a una menció, per poder dur endavant el nostre projecte hem hagut de fer una recerca exhaustiva de la qual ens hem enriquit i ens ha servit per ampliar els nostres coneixements i elaborar el nostre propi criteri.

No hay comentarios:

Publicar un comentario