miércoles, 13 de marzo de 2013

Com puc treballar i millorar les meves competències?


Per començar aquesta entrada d’avui, vull dir que ja després de casi quatre setmanes a l’escoleta de Valldemossa, m’adono que de cada vegada estic més i més integrada en el dia a dia del centre i de la mateixa manera em sento i em fan sentir més confiada.

Crec que he tingut la sort de trobar un lloc on el treball en equip es fonamenta en la coordinació, la comunicació i el respecte. La metodologia de treball i organització té a veure amb donar llibertat i oportunitats a tots els infants, aconseguit així infants autònoms, respectuosos, cooperatius i a la vegada completament competents.

És aquets el context en el que em moc i en el que hi veig moltíssimes possibilitats per tal de poder adquirir nous aprenentatges i estratègies, aconseguint així millorar les meves competències.

En relació a la manera per poder treballar aquestes competències a l’escoleta, i centrant-me en tots els punts forts i oportunitats que durant aquests dies he pogut observar que m’ofereix, podria començar per la competència 1.2 i la 4.2, ja que penso que el fet de poder observar les propostes de les mestres de la meva escoleta, així com les seves actuacions, m’ofereix un model de referència, a partir del qual poder anar creant el meu propi model intern d’actuació. Crec que és molt interessant poder prendre com a punt de partida una bona actuació professional que m’ajudi a potenciar les meves estratègies.

De la mateixa manera opino que amb aquestes vivències i amb la meva presència diària dins l’aula, puc anar contrastant els coneixements teòrics que he anat aprenent fins al moment amb actuacions pràctiques, que m’ajudin a atracar-me més a la realitat que m’envolta i així poder adaptar les meves intervencions i possibles propostes a les necessitats reals d’aquest entorn. Aconseguint d’aquesta manera el treball de les competències 1.4 i 2.2.

Pel que fa al treball de les competències 2.1 i 2.7, de gran importància baix el meu punt de vista, crec tinc la possibilitat de treballar-la amb molts aspectes variats del dia a dia. Alguns d’aquets tenen a veure amb la coordinació i el treball en equip o la metodologia utilitzada, de descompartimentació d’espais, mitjançant els qual puc experimentar el contacte directe amb tots els infants de l’escoleta, així com amb totes les mestres, els espais i les propostes. Adonant-me de les meves capacitats i dificultats pel que fa a intervenció i a la creativitat, per tal de poder reflexionar-hi després i aprendre de les meves errades per tal de treballar i millorar les meves mancances.

Pel que fa a l’organització i gestió del centre, penso que el fet de què la meva tutora sigui la directora del centre, i que estigui disposada a ensenyar-me les tasques de coordinació corresponents, fa que pugui aprendre a desfer-me’n en aquest rol. Es tracta d’uns aprenentatges i informacions noves per a mi, de les que fins a dia d’avui no hi havia tingut o bé coneixement o bé un contacte directe i de les que crec que amb les meves pràctiques en aquest centre hi puc sortir molt reforçada. Adquirint i potenciant així les meves capacitats al voltant de les competències 3.1 i 3.2.

Dia a dia les mestres de l’escoleta es qüestionen les seves actuacions; les propostes; les eines utilitzades; es demanen opinió i reclamen que mirades externes les avaluïn, a més d’avaluar- se elles mateixes, per tal de poder millorar. És a partir d’aquesta manera de fer feina de on sorgeix el nostre projecte de millora: “la participació interessos i necessitats de les famílies” ja que disposen de diferents recursos, com la llibreta personal de cada infant o la nota diària d’aula, dels quals en treuen molt de partit, però no acaben de saber quina es la seva utilitat real per a les famílies, ni si podrien involucrar-los més dins la vida del centre, mitjançant noves propostes. És a partir d’aquesta situació inicial que les practicants estem avançant en el procés d’anàlisi de les necessitats i en la cerca de la millor alternativa per a la optimització d’aquests recursos, aprofundint d’aquesta manera en el treball de la competència 5.2.

Per anar acabant voldria remarcar que penso una de les característiques del centre que em  dóna l’oportunitat de involucrar-me encara més i de poder anar treballant les meves estratègies d’intervenció és que hi ha molts pocs infants i penso que això ha facilitat el nostre període d’adaptació al centre i la familiarització amb ells, així com la confiança que es va creant entre nosaltres i el reconeixement que rebem per la seva part i de mà de les mestres. Crec que aquests són factors, que afegits a la documentació fotogràfica que tenen del dia a dia a les aules i de les propostes realitzades, fa que pugui anar ampliant els nostres recursos i vagi augmentant la meva seguretat, per tal d’anar avançant poquet a poquet en les meves actuacions i millora de les diferents competències.


Les etiquetes: 
2.1 al llarg de tota la reflexió he estat analitzant les meves pròpies capacitats i mancances i les oportunitats per treballar-les que m’ofereix l’entorn en el que estic realitzant les pràctiques.

2.3 penso que amb el procés d’anàlisi intern que he realitzat per poder redactar aquest escrit i establir relacions entre el context de l’escoleta i les meves capacitats, d’alguna manera estableixo els possibles aprenentatges que hi puc i vull extreure d’aquestes interaccions.

2.7 dins les intervencions que tinc la possibilitat de dur a terme en el context de l’escoleta, tinc l’oportunitat de millorar les meves mancances actuals i aprendre de les errades comeses i de les que pugui realitzar al llarg d’aquest procés.

martes, 5 de marzo de 2013

Observació: El bon dia


Aquesta narració té a veure amb una observació realitzada sobre el moment del bon dia a l’aula de 1-3 de l’escoleta de Valldemossa. Aquest ritual es realitza cada dia a mitjan dematí i segueix el mateix patró encara que segons les circumstàncies poden variar les intervencions i estratègies de la mestra:


Abans del moment de berenar, han anat tots els infants del grup dels més grans cap a la seva aula, des del diferents espais on estaven jugant. En arribar, automàticament tots s’han assegut tots al futon fent una rotllana i esperaven a estar tots per poder començar el moment del bon dia.

Aquest ritual ha estat dirigit per na Xisca, tutora de l’aula. Entre tots han cantat una cançó “Bon dia, bon dia, bon dia al dematí, la Lluna s’amaga i el Sol deixa sortir. Bon dia,  bon dia, bon dia el dematí, el gall ha cantat i el dia a començat, bon dia a tots!”. Mentre la cantaven, i guiats per la tutora acompanyaven la cançó amb diferents gestos i moviments que es repeteixen dia a dia i que tots els infants ja tenen interioritzats.

Una vegada finalitzada la cançó na Xisca, com a estratègia per poder revisar entre tots quins infants havien anat avui a escoleta, ha anat dient els noms de tots els infants utilitzant la fórmula “Ha vingut ha vingut... Bon dia...!! i després fa el mateix utilitzant els noms d’alguns dels germans dels infants de l’aula i tots ells entre rialles contesten: “No... Va a l’escola dels grans!”.

Un dels  infants estava a l’aula dels nadons jugant i ha arribat tard al bon dia, quan ha arribat i s’ha assegut al futon na Xisca ha demanat a la resta “Qui és que ha arribat tard i li hem de donar el bon dia?” Han donat el bon dia a aquest darrer infant i la tutora ha finalitzat el recompte dient: “Si avui hi som tots, no hi ha ningú malalt!”.

Després de tot el procés ha dit: “Ara mos pujam ses mànigues i anem a rentar les mans per berenar”. Tots els infants s’han aixecat les mànigues, i els que tenien més dificultats han demanat ajuda. D’aquesta manera han anat buidant l’espai del futon en direcció cap al bany.


He seleccionat aquesta observació perquè baix el meu punt de vista aquest es tracta d’un moment prou important en el dia a dia dels infants ja que els permet treballar diferents capacitats. Algunes d’aquestes estan relacionades amb l’adquisició de nocions temporals i la seva seqüenciació o l’anticipació d’esdeveniments, ja que sempre ho fan abans del berenar, i finalment amb aspectes de l’atenció, l’observació, l’expressió i les relacions. Tot això treballat d’una manera dinàmica i participativa.

A més  a més aquest moment es treballa seguint unes passes i unes estratègies determinades que es van repetint dia darrera dia i que permet als infants poder seguir a la mestra i implicar-se. D’aquesta manera s’introdueix aquest tipus de ritual que permet als infants anar agafant seguretat en el seu dia a dia i anar configurant d’aquesta manera una identitat que reforça també la identitat individual de tots els membres que formen el gran grup, propiciant així l’establiment de vincles.

Penso que aquest desenvolupament de la identitat es va assolint dia darrera dia, amb dinàmiques com l’observada, i mitjançant la pròpia iniciativa dels infants. A més a més la metodologia del centre propicia aquestes interaccions i intercanvis, que es demostren en moments compartits de joc i ajuda i la verbalització de les emocions tant positives com negatives que duen a terme els infants.



Les etiquetes: 

1.2 es tracta d’un moment del dia a dia a l’aula, al que li dono molta importància, pels aprenentatges que es poden generar i per el significat que pot tenir en la rutina dels infants. És per això que penso que és molt beneficiosa la seva aplicació a la pràctica de l’aula i que dóna suport a una bona actuació professional.


viernes, 1 de marzo de 2013

Competències

En relació a les competències professionals:

- Organitzar i animar situacions d’aprenentatge
Sóc una persona bastant organitzada i pautada amb les meves tasques personals, acadèmiques i la meva rutina. Intent ser bastant planificada i anticipar les coses, m’agrada tenir el control de la situació, encara que sé que a vegades pot a ser una inconvenient, ja que la improvisació és molt important a vegades.
Crec que sé motivar als infants i animar-los a dur terme determinades propostes, incitar-los a plantejar-se preguntes i experimentar. Si que crec que necessito més experiència per tal d’augmentar la meva creativitat i els recursos amb les seves possibilitats.
- Gestionar la progressió dels aprenentatges
A nivell personal si que sé anar evolucionant i enriquint-me dels nous aprenentatges. Crec que sóc hàbil en l’aplicació dels meus coneixements previs en noves situacions o reptes.
D’altra bada penso que amb els infants sóc bastant observadora i m’adona del seu punt de partida i de la seva progressió davant noves situacions o conflictes sense resoldre i de la seva manera de ser i actuar per tal d’avançar i solucionar-los.
- Elaborar i fer evolucionar dispositius de diferenciació
Sóc molt conscient de que no hi ha dos infants iguals, que tots són únics i diferents als altres, per això és molt important tenir en compte aquestes característiques i riqueses individuals en els processos d’aprenentatge i en les interaccions. Rau aquí la importància de respectar els ritmes individuals en tot moment, oferint suport a aquells infants que ho requereixen i potenciant la cooperació entre ells per tal de superar les possibles dificultats que puguin existir.
- Implicar als alumnes en els seus aprenentatges i en la seva feina
Penso que és molt important motivar als alumnes en els sues aprenentatges i descobertes, fomentar el seu desig d’aprendre i de no aturar de fer-ho. De la mateixa manera manera és important transmetre aquest missatge juntament amb un esperit crític i d’autoavaluació, de igual importància que els aprenentatges en sí. Per fer-ho es important oferir propostes que s’adaptin a les seves característiques individuals de cada un d’ells per tal que els puguin ser atractius tant a nivell individual com al grup.
- Treballar en equip
Per la meva experiència personal, i la manera de fer feina a la Universitat, crec que sóc bastant competent en el treball en equip, en la negociació i la coordinació amb altres persones. Penso però que en el treball en equip és molt important que tots els membres presentin una actitud de col·laboració i respecte, ja que en això es troba la importància i l’efectivitat. Aquest són les condicions que crec que un mestre ha de tenir present en el seu treball i l’actitud i valors que s’han de transmetre també als infants mitjançant la pràctica diària.

- Participar en la gestió de l’escola
Pel que fa a la participació, la meva actitud és oberta i receptiva, per implicar-me en tot el que faci falta i aportar idees, però, d’altra banda en relació a la gestió no tinc moltes estratègies en aquesta àrea encara. En aquests primers dies he entès una mica més el seu funcionament intern, però encara hi he d’aprofundir molt més per arribar a ser competent i elaborar el meu esquema propi per a fer-ho.
- Informar i implicar als pares
El projecte de millora de la meva escoleta té a veure justament amb aquest tema, la participació de les famílies i els canals de comunicació. Com a competència individual crec que si que mostro una actitud receptiva i que puc desfer-me amb èxit en aquest àmbit, ja que sóc bastant comunicativa explicant  les coses . Quan estic exposant alguna informació ho intent fer de manera argumentada i sempre essent conscient de amb qui estic xerrant per adaptar-me al receptor i a la situació.
Penso que es tracta d’una competència de vital importància en el rol del mestre com a professional, ja que les famílies son una part més de l’escola i un element imprescindible en el desenvolupament del procés d’ensenyament - aprenentatge, per la qual cosa, la seva informació diària i implicació s’ha de tractar com una de les prioritats del centre.
- Utilitzar les noves tecnologies
En relació a l’ús de les noves tecnologies seria una de les àrees de la meva tasca en la que sóc menys competent. Em se moure dins els programes i plataformes més bàsics, encara que sempre he necessitat llargues explicacions per fer-ho. De totes formes crec que son un recurs que pot aportar molta riquesa a l’escola i sobre el qual he de treballar, perquè penso que a més a més a la llarga s’acabaran convertint en una eina essencial  i dinàmica per als aprenentatges i per a la comunicació amb les famílies.
- Afrontar deures i dilemes ètics de la professió
En relació a aquesta competència crec que es tracta d’unes aptituds i valors necessaris per a qualsevol professió i treball en societat, més encara si parlem de l’ambient de l’escola i del paper del mestre.
En el meu cas intent dur sempre a terme i que es treballi per a un ambient de tranquil·litat i seguretat, sense violència o discriminació i on es segueixin uns normes, conegudes per tots, que facilitin tant la convivència i la socialització. Crec que s’ha de tractar el diàleg com a una eina imprescindible en la resolució de conflictes, i fer-ho sempre des del respecte a un mateix i a l’altra. Així és com intent comportar-me i el que intent transmetre als infants tant amb la meva actitud com amb les meves paraules.
- Organitzar la pròpia formació continua
Pel que fa a la formació contínua, tinc molt clar que es una tasca imprescindible d’un mestre. És important que el professional en sigui sempre conscient i que tingui la iniciativa pròpia per seguir formant-se i innovant. Jo personalment crec que en sóc conscient i que per la meva curiositat i necessitat d’anar evolucionant a nivell personal es una de les competències que puc tenir mes interioritzada i afermada, i que mantindré amb el pas del temps.


Pel que fa ales competències de l’assignatura:

1. És autònom en l’aprenentatge
Personalment penso que sí que sóc bastant autònoma en la meva tasca i que tinc iniciativa per a dur endavant els meus aprenentatges. És cert que en els darrers anys m’he acostumat a fer feina en grup i que això fa que moltes vegades en el treball individual cerqui el posar en comú opinions o objectius, però crec que també és important complementar la tasca individual amb la grupal.
2. Reflexiona sobre el seu propi procés d’aprenentatge
Tinc molta tendència a pensar i repensar en les coses que ja he fet i les que he de fer, per la qual cosa si que sóc bastant reflexiva en quant al que faig i al que puc canviar per millorar, per tal d’anar marcant-me nous objectius i aprendre de les meves errades. Així hem sento durant aquests primers dies a l’escoleta i així ho recull al meu diari, remarcant sobre la resta de les coses registrades aquelles coses sobre les que he reflexionat i les sensacions en cada moment.
3. Analitza i reflexiona sobre el funcionament dels centre d’educació Infantil
Crec que encara duc poc temps de pràctiques i d’experiència al nou centre com per saber si seré capaç d’aportar reflexions apropiades per a l’organització del centre o analitzar si realment els seus documents contrasten allò que es duu a terme a la pràctica.
A dia d’avui sols puc comentar el fet que dins la meva manera d’actuar es troba la virtut o el defecte de fer-me  i fer als altres moltes preguntes sobre el que vaig observant i fent, i reflexionar sobre el mateix. Així que crec que amb el temps podré ampliar les meves competències per a dur a terme l’anàlisi sobre el funcionament del centre.
4. Analitza i reflexiona sobre els processos d’ensenyament- aprenentatge
En aquest cas penso que si sóc bastant àgil en el fet d’establir relacions entre el que conec a nivell teòric i el que veig i duc a terme a la pràctica educativa. A més en el cas que no trobi relacions tinc iniciativa per cercar noves fonts o models o per comprendre aquelles informacions que no sabia.
De la mateixa manera sol ser bastant crítica amb les meves pràctiques, per tal d’aprendre de les errades i m’agrada elaborar hipòtesis sobre possibles modificacions, comparacions i noves informacions.
5. Reflexiona sobre el procés de millora
En aquesta competència també penso que encara no duc suficientment temps d’experiència com per poder reflexionar-hi en profunditat. El que si que crec és que el projecte de millora es troba ben delimitat i que sorgeix de la identificació d’una necessitat per part del centre, que ja s’ha començat a analitzar i de la qual serà important que les meves companyes i jo seguim endavant amb aquest anàlisi, ens iniciem en la recerca de la informació necessària per a poder fer propostes de millora, que estiguin documentades i que tinguem en compte tots els elements que estan implicats en la dinàmica i que han de ser respectat i tinguts en compte a l’hora de plantejar la millora.

Les etiquetes: 
2.1 en aquest escrit he anant reflexionant sobre les meves capacitats, adquirides fins al moment, així com d’alguns dels aspectes sobre els que he d’aprendre encara noves estratègies i habilitats a nivell professional, aplicat en el dia a dia a l’escoleta i al voltant de les meves expectatives de futur i millora amb les pràctiques.

2.7 he parlat de les competències sobre les que he de seguir treballant,  per la qual cosa crec que és molt important ser conscient de les meves errades i carències, per tal de aprendre d’aquets, superar-los i millorar.